Monday, February 9, 2015

Vă umplu de recomandări! :)

Şi încă asta e de la ProTV, ay! Da' e frumos, e cu nişte belgieni care s-au mutat într-un sat din Bistriţa, fără curent... vedeţi voi mai departe. :) (culeasă de la Sim de pe fb :>)

--->>> aici <<<---

PS Araba e grele! :(

14 comments:

  1. Mama, ce curajosi sunt. Si eu zic teoretic ca as fi in stare, chiar vorbesc cu P ca mi-ar placea sa fiu undeva la tara si sa am multe, multe animale si sa cultiv legume bio, dar nu cred ca ar fi usor fara curent, etc. Poate doar daca n-as avea de ales.
    De-aia sunt cu atat mai de admirat. Merci de pont. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cora_,
      eu încă am rude la ţară care au de curînd apă curentă, dar nu cred că au şi canalizare... Deci tot cu "toaleta" în curte undeva. Iar îmi amintesc cum m-am revoltat cînd am citit într-un roman de Meir Shalev care descria "realităţile" din Israel pe la 194* cum făcuse proprietarul dintr-un staul o locuinţă modestă, dar care avea un duş şi părea destul de igienic totul, iar bunica mea de la ţară nu a avut niciodată aşa un lux...
      Cu plăcere. :) Fanteziile mele nu sînt să nu am curent, îmi doresc să consum mai puţin. :)

      Delete
    2. Ba, io ma intrebam daca sunt in stare sa locuiesc la tara, in general. N-aveam fantezii sa fie fara curent, dar mi-ar placea sa am animale multe si nu le poti avea decat la tara (mi-ar placea sa am caini, pisici si-un cal). Si-n plus, la cat e economia mondiala de vai mama ei, imi faceam planuri cu P cam ce-am putea face, daca ar fi sa o luam de la zero, sa nu murim de foame. Oricum corent se poate face si-n munti, cu niste panouri solare sau o eoliana si putine cunostinte tehnice. Voi nu va faceti planuri de-astea de rezerva? :))))

      Eu ii admir sincer pe belgieni pentru curajul de-a renunta la viata la oras, iti trebuie tarie pentru asta. Cred ca pentru ei e si un fel de proiect "à la longue" sau pariu cu ei insisi, nu par niste imbecili, vad ca unul e antropolog, altul psiholog.

      Partea buna e ca pot renunta daca nu le place, dar macar au incercat. Noi doar ne facem planuri teoretice. :))))

      Delete
    3. Dupa ce am scris cele 2 mesaje kilometrice mi-am amintit ca tu ai de invatat. Asa ca nu e nevoie sa raspunzi, mai bine concentreaza-te acolo pe araba.
      نجاح :)))))

      Delete
  2. ca tocmai vazusem ieri la tv un reportaj despre niste nemti care s-au mutat in Sri Lanka si cultiva scortisoara :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zazu,
      probabil sînt mai mulţi "aventurieri" din ăştia. :) Cînd am fost la doctor ultima oară :), am citit în Spiegel cred despre o sectă originară din Olanda pe la 1600 care acum erau aş zice în Columbia, but they came a long way (?), veneau din Canada şi apoi din Mexic, ei trăiesc acum, în 2015 (mă rog, reportajul era din 2014 probabil) ca la 1600. Gen cineva din grupul lor învaţă de la altcineva să scoată dinţi... (!!!) şi vine omul şi scoate dinţii bolnavi şi la schimb îi dai un miel ceva. Nu pe bani. Nu prea cunosc ei conceptul de dragoste, să-ţi iubeşti copiii etc. Şeful de trib este bişopul parcă şi ce zice el e lege. Aşa, şi au plecat din Canada şi mai apoi din Mexic că a venit statul şi le-a impus să îşi educe copiii după sistemul din ţările respective. Or ei încă îi învaţă adunarea pînă la 20 probabil şi să bălmăjească o germană (!!) tot de la 1600, de prin Biblie. Iu ghet dă point. Am uitat cum îi cheamă.

      Delete
    2. In Canada cred ca ai voie sa iti educi copii acasa, dar tre' sa urmezi niste "programe" totusi.
      In SUA exista si acum comunitati care traiesc izolati, de ex. amish-ii si mennonitii (cred) care poarta un fel de rochii uniforma, refuza noua tehnologie, uneori chiar sa mearga la medic, etc... Sunt originari din europa si ei. Am vazut o femeie la Whole Foods in Florida, eu am crezut ca e vreo maicuta cu boneta aia ciudata, dar mi-a zis P ca e un fel de comunitate religioasa. Da' avea Jeep. :) Cred ca in "To kill a mockingbird" Harper Lee vorbeste despre mennoniti. Mno, fiecare cu "mockingbird"-ul lui. :)

      Delete
    3. ei, dar astia din Sri Lanka nu erau asa napastuiti, ba chiar au si internet si mobile. exista si pionieri cu facebook in zilele noastre :))

      Delete
    4. Pai cred ca si tanti asta a mea avea mobil, nu prea mai poate nimeni sa stea rupt de lume in ziua de azi. Dar era imbracata cam ca in sec 18 (exagerez, rochie dreapta din panza) si cu bonetica. Pe bune, eu am crezut ca fie e maicuta, fie vine de la vreo filmare. :)))
      Apropo de asta, o sa caut un filmulet cu o comunitate de "salbateci" (vai ce urat suna, n-am alt sinonim in minte) care ar fi asa printre ultimii oameni de pe terra care traiesc izolati (cat se poate, cum zisei) si un interviu cu ei. E bestial, o sa-l pun la mine ca tot vreau de mult, numai ca e in franceza si nu stiu daca am timp sa traduc pentru cei care nu inteleg fr.

      Delete
    5. Cora_,
      menoniţi erau! Am dat nişte informaţii foarte pe lîngă, că dacă şi Columbia e în America de Sud, ce mai contează că eu am citit despre nişte unii din Bolivia? Nu am timp acum să recitesc articolul, nici din Spiegel nu era, ci din Stern, nu că ar conta. Am găsit linkul:
      http://www.stern.de/familie/leben/mennoniten-in-bolivien-das-fuerchterliche-idyll-2160693.html
      please proceed cu gugle translate, că n-am timp de mai mult. senks! Orcum, faşcinant şi interesant şi puţin Doamne fereşte în acelaşi timp, părerea mea! :)

      PS Am văzut pe net (!) că urmează să apară o continuare la 2 kill a mockingbird! :O

      Iote: http://en.wikipedia.org/wiki/Go_Set_a_Watchman !!!! Apariţie ianuarie 2015. Acestea fiind zise, babay, araba nu mă aşteaptăăăăă... :(((

      @all: apreciez fierbinte că veniţi şi citiţi şi comentaţi, pliz aveţ olea de răbdare căci acu chiar nu e indicat să stau pi net! :D seeeenks!!!

      Delete
  3. Mare brînză, și bunicii mei au locuit într-un sat fără curent electric (deși aveau fîntînă, nu trebuia să bea apă din rîu) pînă s-a băgat curentul electric. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. LP,
      te tragi dintr-o familie de pionieri, bag sama! Ia să mai zici ceva de burghezi! :P

      Delete
    2. Pionieri români în Ardeal. Cîtă burghezie pe capul lor! :D

      Delete
  4. Nu sunt singurii belgieni veniti in Ro. Am cunoscut 2 in avion (cautau sa investeasca in turism si sa faca o pensiune pentru pensionarii belgieni) -vorbesc putina romana. Mai uite si pe astia - si ei vorbesc romana:
    https://www.youtube.com/watch?v=vCFxiJSlk9M

    Mai cunosc o fundatie www.mergem.be, care sustin cateva comunitati, una de langa Iasi (asa i-am descoperit) dar si la Cluj.David vorbeste romana.

    Am mai cunoscut in metrou o tanti ce a facut voluntariat in Romania in anii 1990, in orfelinate. Vorbea romana.

    E uimitor cat de mult se implica belgienii in educatia copiiilor defavorizati din Ro. Eu sustin cateva familii sa nu las copiii sa abandoneze scoala la 10-12 ani, iar o mare contributie o au ... belgienii/strainii din jurul meu. Au incredere in mine si in ceea ce fac! (si eu fac f. putin...)

    ReplyDelete